دوستان گرامی در این بخش مقاله ارسالی از دوست عزیز جناب آقای شهریاری رو در نظر گرفتیم
مقاله قدمت تاريخي روستاي خيرآباد استان چهارمحال و بختياري
قدمت تاريخي هر مكان طبق اسناد باستاني از طرق مختلف مشخص ميشود ،
در اين مقاله بنده به نوع خاكسپاري و كاوش قبور و اثراتي كه مسير حركت آب از خود بجا ميگذارد و داغ آب ناميده ميشود استناد كرده و مي پردازم ،
روستاي ما طبق اسنادي كه در قسمت شمال غربي در تپه شرغي دره زكي موجود هست به هزاره اول قبل از ميلاد ميرسد اين يعني قدمت ٣٠٠٠ ساله ، داغ اب در اين دره نشان ميدهد چشمه دايمي نسبتا پر آبي بوده و حداقل دو هزار سال زيست و كشاورزي در اين مكان بوده و همچنين قبرهاي تپه شرقي مربوط به دوران ميترا و نوع خاكسپاري زرتشتي از شاخه ايين مهر بوده است قبرها به طرف غروب خورشيد هستند و بعضي قبور نسبت به يكديگر زاويه حدود چهل درجه دارند كه حاكي از اين است زمان خاكسپاري در زمستان و تابستان بوده كه نشان ميدهد كوچ رو نبوده و يكجا نشين بودند يكي ديگر از نشانه هاي يكجا نشيني زندگي در دست كندها و غارها ميباشد كه در پير غلوم و تيره سرخ و دره زكي و اخرين اين نوع دست كند در نزديك قنات شوردي موجود است،
در حدود اوايل دوره اسلامي جمعيت در دره زكي زيادتر ميشود و اولين قنات در كرسنگ و بلافاصله قنات شوردي حفر ميشود دليل اين تاريخ اين است كه قبرهاي اطراف كنده نو مخلوطي از قبرهاي ميتراييست و اسلامي هستند قبرهاي اسلامي بطرف قبله و قبرهاي ميترا كه محلي ها قبر گبري مينامند بطرف غروب خورشيد و يا بطرف غير از قبله هستند مشخص ميشوند ميتوان استناد كرد
پس از حفر اين دو قنات سطح آب زيرزميني پايين رفته و چشمه دره زكي خشك ميشود و زندگي در اين دره به پايان مي رسد ،
در دوره افشاريه جمعيت اطراف قنات شوردي زياد ميشود و قنات دنبره حفر ميشود با حفر دنبره باز هم سطح آبهاي زير زميني پايين تر ميرود و شوردي هم كم آب و از رونق مي افتد پس از حفر دنبره استعمار شروع شده و مالك قنات خوانين بودند با ورود افراد و اقوام مختلف از ديگر مكانها زندگي و تنوع فرهنگي زيادي رخ ميدهد و با كم آب شدن شوردي و كرسنگ بدليل حفر قنات دنبره مهاجرت به اطراف دنبره در حدود ٣٠٠ سال قبل خيرأباد كنوني بوجود مي ايد ،
حدود ١٤٠ سال قبل بدستور خان حاكم كلبعلي خان قنات ديگري حفر شده كه قنات نو ناميده شد أب قنات به شش دانگ منقسم شد و يك دانگ به آسياب و باغ موجود بنام باغ بالا اختصاص ميابد اين باغ مدتي بدست چند ارمني كه از قلممكا آورده شده بود اداره ميشد و قبرهاي ارمني باغ بالا مربوط به همين افراد ميباشند ،
قديمي ترين قبر موجود در قبرستان خير اباد حدود ٢٨٥ سال قدمت دارد و تمام قبرها به سبك اسلامي ميباشند ،
حدود ٥٠ سال قبل حفر چاه هاي زير ده براي مصرف كشاورزي شروع شد و با راه اندازي هر چاه آب قناتها كمتر و كمتر شد تا ٢٠ سال پيش چاه هاي قبلي آب خوبي داشتند ولي با حفر چاه هاي كودخالق باز هم سطح ابهاي زيرزميني پايين تر رفت و غير از قناتها چاه هاي قبلي را هم خشكاند و بعد از اين هم سطح آبها باز هم پايين تر خواهد رفت تا چند سال قبل باغها و مزارع سرسبزي اطراف روستا بود و كشاورزي رونق خوبي داشت ولي چند ساليست هر وقت به روستا مي ايم خيراباد را خشكتر ميبينم ،
اين مقاله گمانه هايي از كاوشهاي اين حقير است و براي هر كدام از نظريه هايم اسنادي موجود است كه متاسفانه اين اسناد يعني سنگنگاره ها و سنگ قبر ها و ديگر مستندات در حال به تاراج بردن و از بين رفتن هستند اسناد باستاني مثل شناسنامه هر محل هستند و فقط سر جا و مكان خود ارزش استناد دارند اگر جابه جا شدند ديگر نميتوان استناد كرد كه گذشتگان ما كه بوده و چه ميكردند پس بكوشيم تا بهتر شناسنامه هاي روستايمان حفظ و براي كاوش بيشتر باقي بمانند ،
در دوره کوچ نشینی با تغییرات جوی و کاهش بارندگی از بین رفتن درختان جنگلی این منطقه محل ییلاق عشایر قرار گرفت در این زمان ساخت بنای کنده در قسمت شمال غرب روستا به عنوان زیستگاه موقتی و به منظور جای دادن دامها در مواقع ضروری مانند بارندگی یا مقابله با حمله حیوانات وحشی در دامنه ی تپه ای که امروزه آثاری از آن دیده می شود انجام شد. کنده دارای پلان تو در تو و یک سالن اصلی می باشد که بقیه اتاقچه ها اطراف این سالن قرار گرفته اند و هر کدام کاربری خاص خود را دارند. از جمله کاربری های این اتاقچه ها می توان به اتاقی که در قدیم به آن مرد خانه گفته می شده است اشاره کرد. در سالهای اخیر متاسفانه بنا به دلایلی مانند ریختن سیلاب در این بنا کف آن بالا آمده و همچنین درب ورودی این بنا نیز به وسیله خاک در معرض مسدود شدن قرار دارد. همچنین قسمتهایی از بدنه و سقف این بنا دچار ریزش شده اند که این عوامل باعث می شوند تا کنده نیازمند توجه مسئولین میراث و مسئولین روستا باشد. همچنین دلیل دیگر خراب شدن کنده در سالهای اخیر حفاری های غیر مجازی است که در این بنا صورت گرفته است. در اطراف کنده پوشش گیاهی سبز رنگی از گیاهی که نام محلی آن (یاندوق) می باشد وجود دارد که بسیاری دلیل روئیدن این گیاه را چنین می دانند که در زمانهای قدیم که دامداران در فصول پائیز و زمستان که دامهای خود را به داخل کنده می آورده اند برای آذوقه زمستانی دامها این گیاه را میچیده و اطراف بنای کنده انبار می کردند، با ریخته شدن دانه های این گیاه در اطراف اکنون شاهد روئیدن بسیار زیاد این گیاه در اطراف کنده می باشیم که منظره اطراف کنده را تا اوایل فصل پائیز نیز سرسبز نگاه می دارد. در ادامه چند عکس برایتان اماده کرده ایم که امیدواریم مورد توجه و عنایت شما دوستان عزیز قرار بگیرد و ما را از نظرات انتقادات و پیشنهادات خود در این پست محروم نفرمائید.
چهار یا پنج سال پیش شایعه یا واقعیتی اتفاق افتاد و آن هم در جریان حفاری لوله گاز در ضلع غربی روستا یک سری اشیای تاریخی در روستای خیرآباد پیدا شد .که حتی برخی نقل می کنند :که این خبر را حتی اخبار استان نیز بیان کرده است .حال بعد از چند سال اینجانب برای انجام یک پژوهش پیرامون روستای خیرآباد هنگامی که با مسئولین میراث فرهنگی استان تماس گرفتم هیچ کس خبری از این آثار نداشت که این باعث تعجب بنده شد. در اینجا دو فرضیه وجود دارد یا این خبر شایعه و دروغی بیش نبوده و یا این خبر واقعیت داشته است حال اگر این خبر صحت داشته باشد انتظار می رود کسانی که شاهد این حفریات بودند و این آثار را دیده اند که اکنون ناپدید شده اند با یک استشهاد محلی در جهت کشف و اثبات این آثار که بخشی از تاریخ گم شده این روستا را روشن می کند و باعث اعتبار این روستا می شود اقدام کنند. لطفا به بقیه دوستا اطلاع رسانی کنید تا هر چه زودتر تکلیف این آثار تاریخی که اکنون مفقود شده اند روشن شود.
امروز چند تا عکس از بازدید جمعی از دهیاران استان مازندران از روستای زیبامون رو واستون آماده کردیم.
لازم به ذکر است که دهیاری روستا به عنوان دهیاری نمونه انتخاب شده و این دهیاران عزیز که برای بازدید آمده اند رو استانداری مازندران فرستادن.
طبق گزارش دوست عزیزمون آقای حسینی در این جلسه دهیار روستا آقای کاظم آقایی به سخنرانی در مورد طرحهای عمرانی روستا و مشارکتهای مردمی پرداختند و بعد از پذیرای مختصری که توسط شورای محترم روستا و دهیار روستا تدارک دیده شده بود به بازدید از پروژه ها و کارهای عمرانی انجام شده در روستا پرداخته شد.
با سلام و درود به شما دوستان و بازدیدکنندگان گرامی
در این قسمت برای شما چکیده ای از مقاله گذری بر جغرافیای تاریخی روستای خیرآباد رو آماده کردیم که نویسنده اون دوست عزیزمون آقای حمید اشرفی خیرآبادی یکی از نخبگان روستا می باشند که ایشون زحمت ارسال این چکیده رو برای ما کشیدن.
جا دارد در ابتدا از زحمت ایشون تقدیر و تشکر کرده و سپس از شما درخواست کنیم که حتما این چکیده رو بخونید و برای دیدن ادامه اون چکیده به ادامه مطلب برید.
در این قسمت قصد داریم تا به معرفی چند مکان در روستای خیرآباد بپردازیم که البته از نظر قدمت نیز دارای قدمت زیاد می باشند اما متاسفانه هنوز در فهرست آثار تاریخی ثبت نشده اند.
اولین مکانی که به آن اشاره می کنیم (کنده) نام دارد. کنده از جمله مکانهای قدیمی روستا می باشد که به گفته قدیمی تر ها قدمت آن به بیش از یک قرن میرسد. این مکان در ضلع شمال غربی روستا واقع شده است و در قدیم مردم از آن مکان برای نگهداری گوسفندان خود استفاده می کردند که این مکان به صورت سالنها و دالانهای تو در تو می باشد که تقریبا سقف این بنا همسطح با زمین می باشد. همچنین در کنار این بنا قبرستانی متعلق به ارامنه وجود دارد که با گذشت زمان تقریبا اثر کمی از آن باقی مانده است. متاسفانه با توجه به اینکه در استان ما اهمیت زیادی به مکانهای تاریخی داده نمی شود این مکان هم ناشناخته مانده و کم کم به دست فراموشی سپرده شده است.
مکان بعدی که مد نظر ما می باشد تپه ایست که در چنوب روستا واقع شده و معروف به تل پائینی می باشد. این تپه نیز دارای قدمت بالا است که متاسفانه به این مکان هم اهمیتی نداده اند.
مکان بعدی پیر غریب می باشد که مردم روستا اعتقاد زیادی به این مکان دارند و هر ساله تعداد زیادی از مردم روستا برای زیارت به این مکان می روند. این مکان در ضلع شمالی روستا و بر روی کوه پیر غریب قرار دارد. همانطور که در قسمت کوهها نیز اشاره شد این مکان در 7 کیلومتری شمال روستا قرار دارد و ارتفاع آن 2540 متر از سطح دریا می باشد. با وجود عدم وجود آب در این مکان شاهد این هستیم که درختهای سرسبزی در این مکان روئیده و رشد کرده اند. همچنین درختی هم به نام 8 درخت در این مکان روئیده که مردم روستا اعتقاد زیادی به آن درخت هم دارند. در گذشته مردم به این مکان می رفتند و به طبخ آش نذری می پرداختند همچنین در شبهای عید مردم روستا و بخصوص جوانان به این مکان میرفته و بعد از زیارت و شادی فراوان به سوی خانه بر میگشتند. این مکان دارای دو راه ارتباطی یکی مال رو و دیگری ماشین رو می باشد که مردم روستا می توانند به راحتی به این مکان بروند و از مناظر اطراف لذت ببرند.
در قسمتهای بعد حتما تصاویری از این مکانها را برای شما دوستان گرامی آماده میکنیم.
امید است که مردم و مسئولان کمی به فکر این مکانها باشند تا به دست فراموشی سپرده نشوند.
روستاي خير آباد، روستايي کوچک از روستاهاي استان چهار محال و بختياري و از توابع شهرستان کيار ميباشد. اين روستا داراي1500 نفر جمعیت بوده و در 25 کیلومتر مرکز استان، شهرکرد، قرار گرفته است.
شغل مردم کشاورزی و دامداری بوده و طی سالهای اخیر اکثر نیروی کار روستا در شغل بتن ریزی و راه و ساختمان مشغولاند.
مردم روستـای خیرآبـاد دارای روحیـه مذهبی قوی بوده و در امور خیر اتحاد خوبی بـا هم دارند.
روستـای خیـرآبـاد دارای 9 شهـید میباشد که هر کدام از آنها از بهترین جوانان و مردان نیک روستا بودهاند و اینک در گلستـان شهدا که در ضلع جنوب شرقی روستا است آرمیدهاند تـا قبـور مطهـرشـان پرچمـی بـرای هـدایت نسـلهـا و مـردم روستا باشد که راه را گم نکنند و آیندگان با دیدن این قبور نورانی بپرسند که چرا و چگونه؟
دهستان دستگرد , شهرستان شهرکرد , 17 کیلومتر جنوب خاوری شهرکرد , 7 کیلومتر شمال روستای خیر آباد . ارتفاع حدود 2540 متر . این کوه از شمال به کوه دره ارجین و از خاور به کوه شهیدان متصل است و راه دستگرد به فرخ شهر از دامنه خاوری آن می گذرد .
شورد : Sheverd
آدرس:
دهستان دستگرد ,شهرستان شهرکرد , 25 کیلومتر جنوب خاوری شهرکرد ,جنوب روستای خیرآباد. ارتفاع حدود 2420 متر .
طول این قنات ۲۰۰۰ متر است و تعداد ۴۷ میله چاه دارد. عمق مادرچاه این قنات، 5/32 متر و فاصلهٔ مظهر تا محل آن ۲۰۰۰ متر میباشد. دبی این قنات ۶۵ لیتر بر ثانیه است.
تعداد مالکان این قنات ۱۴۵ نفر میباشد و اراضی تحت کشت این قنات ۳۵ هکتار میباشد.
با سلام و درود به دوستان و همشهریان عزیز. به اولین و تنهاترین وبسایت روستای خیرآباد خوش آمدید این وبسایت کار خود را به طور رسمی از سال 1391 شروع کرده است. از دوستان عزیز که مایل به همکاری با ما می باشند تقاضا می کنیم با عضویت در وبسایت و ارسال مطالب به ما کمک کنند تا مطالب با نام خودتان در وبسایت نمایش داده شود. هدف از ساخت این وبسایت معرفی روستای خیرآباد به کلیه هموطنان می باشدو ما از این کار هیچ قصد دیگری نداریم. پس از شما دوستان و بازدید کنندگان عزیز خواهشمندیم زیاد به مسائل حاشیه ای حساس نشوید. متشکریم.
پل ارتباطی :09130807858